Final de Campanie de informare și conștietizare pe tema colectării selective în cadrul Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Brăila”
Campania de informare şi publicitate a Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Brăila”, finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu și cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, a ajuns la final după mai bine de un an de activități intense de comunicare cu beneficiarii finali.
Momentul a fost marcat festiv luni, 29 iunie 2015, în cadrul unei acțiuni organizate de Ziua Dunării în colaborare cu Asociația Proilavia, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”ECO Dunărea” Brăila, Asociația ARIN, Cercetașii României – Centrul Local Brăila, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila, Asociația Interact, Grupul Școlar ”Edmond Nicolau” Brăila. Acțiunea a început la Centrul Multicultural și de Recreere ”Poarta cetății” unde s-au prezentat principalele aspecte ale proiectului ”Sistem de Management al Deșeurilor în Județul Brăila” , dar și cele ale altor proiecte derulate de Asociația Proilavia tot pe teme de protecția mediului și de valorificare a potențialului eco-turistic al Dunării. Apoi, într-o excursie de-a lungul comunelor riverane fluviului, s-au împărțit materiale informative, pliante și fluturași care să transmită oamenilor principiile colectării selective.
Bilanțul Campaniei de informare și conștietizare este unul impresionat: în perioada iunie 2014 – iunie 2015 au fost realizate și diseminate 100.000 de pliante și fluturași, 15.000 de broșuri și 15.000 de pachete promoționale conținând un ruscac, un tricou, o sepcuță, o insignă și un pix, toate inscripționate cu însemnele proiectului. În fiecare comună din județ au avut lor cel puțin două întâlniri cu liderii locali și beneficiarii finali, orașele Ianca și Însurăței, precum și comuna Vădeni, găzduind, de asemenea, întâlniri de prezentare a proiectului ocazionate de semnarea celor trei contracte de lucrări. Nici cei mai tineri locuitori ai județului nu au fost uitați: școlile au avut ocazia să participe la 7 concursuri cu premii pe tema colectării selective, în cadrul cărora sute de elevi au învățat cum să recicleze diferite materiale sau cum să le transforme în obiecte frumoase şi utile, protejând astfel mediul înconjurător.
”Componenta educativă are un rol hotărâtor în succesul Proiectului ”SMID în Județul Brăila”, de aceea i s-a acordat o atenție deosebită, printr-o strategie eficientă, specifică județului nostru și locuitorilor săi. Numai printr-un comportament responsabil al beneficiarilor finali, printr-o cultură a protecției mediului și a colectării selective a deșeurilor chiar din propriile gospodării, investițiile realizate își vor atinge scopul de aliniere la standardele europene de mediu și viață sănătoasă.”, a precizat d-na Nicoleta Vale, Managerul de Proiect.