• europa
  • gov
  • posmediu
  • cj-braila
  • fonduri-ue
Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională
Prezentarea contractului “Închidere depozit neconform Ianca și construcție depozit conform și stație de sortare Ianca din cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” – Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

Prezentarea contractului “Închidere depozit neconform Ianca și construcție depozit conform și stație de sortare Ianca din cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” – Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională

Investiția aferentă contractului “Închidere depozit neconform Ianca și construcție depozit conform și stație de sortare Ianca” din cadrul Proiectului “Sistemul de management integrat al deșeurilor în județul Brăila”, finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu ș¬i cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost prezentată în detaliu în cadrul întâlnirii cu publicul organizate de Consiliul Județean Brăila în data de 29 octombrie 2014 la Primăria orașului Ianca. Întâlnirea a avut ca scop informarea comunității locale cu privire la contractul de lucrări, importanţa pentru mediu a investiţiei, condiţiile de mediu în care va funcționa viitoarea infrastructură, precum şi calendarul lucrărilor. La eveniment au participat reprezentanții primăriilor care vor beneficia de depozitul conform și stația de sortare Ianca, membrii UIP (Unitatea de Implementare a Proiectului), reprezentații consorțiului care asigură asistența tehnică în cadrul proiectului, reprezentanții constructorului și cei ai consultantului care asigură supervizarea lucrărilor.

Până în iulie 2009, deșeurile colectate din orașul Ianca au fost depozitate în depozitul neconform din apropierea orașului, dar în prezent, în acest depozit a fost sistată activitatea de depozitare, în scopul conformării cu legislația în vigoare. Depozitul neconform va fi închis definitiv, realizându-se lucrări de acoperire și impermealizare, dar și un sistem de captare a biogazului, foraje de monitorizare a calității și nivelului apei freatice, împrejmuirea zonei și montarea unor panouri de avertizare.

Depozitul conform și stația de sortare Ianca urmează a deservi zonele de transport 2 și 3, respectiv orașul Ianca și comunele Bordei Verde, Cireşu, Galbenu, Gradiştea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racovita, Rîmnicelu, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Traian, Ulmu, Unirea, Vişani și orașul Însurăţei, alături de comunele Bărăganul, Berteştii de Jos, Ciocile, Dudesti, Roşiori, Stăncuţa, Tufeşti, Victoria, Viziru, Zăvoaia. Totalul populației din cele două zone este de aproximativ 112618 de locuitori, dintre care aproximativ 16000 locuiesc în zona urbană și restul în zona rurală.

În urma licitației organizate de Consiliul Județean Brăila, contractul de lucrări a fost atribuit asocierii SC IRIDEX GRUP CONSTRUCȚII SRL, SC HIDROCONSTRUCȚIA SA și ARGIF PROIECT SRL. Valoarea totală a contractului este de 23.274.185,47 lei. Ordinul de începere al lucărilor a fost dat în data de 18.08.2014, iar termenul de finalizare a lucrărilor este de 31.12.2015.

Prin proiectul ”Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila” se asigură amenajarea unor facilități pentru depozitarea, sortarea, compostarea, transferul deșeurilor și achiziția unor bunuri utilizate în gestiunea deșeurilor, măsura fiind completată cu activități de informare și conștientizare a publicului și încheiată de delegarea gestiunii investițiilor realizate. Proiectul își propune implementarea unui sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila, în conformitate cu standardele UE, în scopul eliminării impactului asupra mediului și a riscurilor asupra sănătății umane date de modul necorespunzător de gestionare a deșeurilor din prezent. Valoarea totală a proiectului este de 117.510.033 lei inclusiv TVA, din care 103.184.362 lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat, 1.042.269 lei reprezintă contribuția Beneficiarului din bugetul local și 13.019.468 lei, valoarea proiectului, alta decât cea eligibilă, conform POS Mediu, inclusiv TVA.

Proiectul reprezintă o soluție durabilă la problemele de mediu și economice la nivel local și regional, generând efecte pozitive prin crearea unor noi locuri de muncă și a unui mediu sănătos de viață.